Hvordan spare strøm

Oppvarming av boligen og varmtvann står for den desidert største delen av strømforbruket, men det er også andre elementer som bidrar til forbruket. Du kan starte i det små med å flytte bruken av disse elektriske apparatene til de tidene på døgnet hvor spotprisene er lavere, men du kan også gjøre noen andre grep slik at boligen din blir mer energieffektiv og strømregningen reduseres, også fremover i tid.

Spare strøm på oppvarming

Spar strøm på oppvarming

Panelovner

Eldre panelovner bruker mer strøm enn nyere ovner. Ved å bytte til nye varmeovner som tilfredsstiller ECOdesign-direktivet, vil man bruke mindre strøm. Mange nye varmeovner kan kobles opp mot et styringssystem for styring og kontroll av forbruket. Vurder også om innetemperatur kan senkes med 1-2 grader, 1 grad ned er ca 5% spart.

Varmepumpe

En god varmepumpe kan dekke mye av oppvarmingsbehovet i din bolig og er blant de mest energieffektive varmekildene på markedet. Har man mulighet for å installere varmepumpe er det store muligheter for å spare strøm.

Termostater til varmekabler

Ved å bytte eldre termostater til nye med funksjon for varmestyring kan du styre forbruket etter bruk av rommet som igjen kan gi en besparelse. Dette er avhengig av flere ting. Hvilken type gulvvarme har du? Hvilken type gulv er det? Er rommet på bakkeplan eller er det annet rom under? Nyere termostater har også mulighet for å knyttes til et styringssystem om man ønsker det.

Baderomsvifte

Det finnes baderomsvifter på markedet som har opptil 90% varmegjennvinning.

Varmtvannsbereder

Mange lurer på om det er smart å slå av varmtvannsberederen når den ikke er i bruk for å spare strøm. Siden energibesparelsen ved å ha den av i en periode er lav sammenlignet med energien som må til for å varme opp vannet på nytt er ikke dette den beste løsningen.

Men hvis du skal bytte ut varmtvannsberederen er det å anbefale å bytte til en smart bereder eller en bereder du kan koble opp mot et styringssystem. Energibruken reduseres ikke, men oppvarmingen skjer i perioder på døgnet med lavest strømpris.

Spar strøm på belysning

Bytt til LED-pærer

Belysningen i boligen din er kanskje ikke det som bruker mest energi, men bytter du til LED-pærer i dine lyskilder, vil du allikevel spare noe da en LED-pære bruker langt mindre energi enn tradisjonelle gløde- og halogenpærer. I tillegg varer de mye lenger og blir ikke overopphetet om lyset står på hele dagen.

Skru av lyset

Det er også penger spart i å skru av lyset når man ikke er hjemme, eller i en annen del av huset. Til og med å dimme lys kan bidra til å spare strøm hvis du har riktig dimmer. Med lysstyring koblet opp mot en løsning for smarthus kan du få full kontroll på all belysning uten å måtte huske på å skru av lyset.

Spar strøm på belysning
Spar strøm med smarthus

Spar strøm med smarthus

Installasjon av en løsning for smarthus vil kunne gi deg full kontroll på boligen din, som igjen vil kunne gi deg positive utslag på strømregningen. En smarthusløsning gir deg muligheten til å sette opp huset i forskjellige moduser for å styre lys og varme etter bruksmønstre – for eksempel slik at varme senkes og alt lys skrus av når du forlater huset eller om du vil sette det opp med tidsstyring. Og ikke minst, du kan kontrollere forbruket og styre huset også når du ikke er hjemme.

Spar strøm på lading av elbil

Lad elbilen når strømprisen er lavere. Sørg for å ha oversikt over strømprisene gjennom døgnet og lad når prisen er på det laveste. Det finnes også smarte løsninger som sikrer at du lader når det er best for lommeboka uten at du må passe på dette selv.

Lading av elbil
Solcellepaneler

Produser strøm med solcellepaneler

Investering av solcellepaneler vil kunne gi mye tilbake, både på din enebolig og fritidsbolig. Utvikling og etterspørsel har ført til et marked med bedre produkter, bredere produktutvalg og ikke minst bedre priser for forbruker. Et solcelleanlegg gir deg også mulighet til å kunne selge overskuddsstrøm tilbake til kraftleverandøren.

Energitiltak med støtte fra ENOVA

Enovatilskuddet er en støtteordning for privatpersoner. Gjennom ENOVA har du mulighet for å søke støtte ved å investere i en del energieffektiviserende tiltak. Eksempler på dette er støtte opp til 47 500,- ved investering av solcelleanlegg og opp til 10 000,- for installasjon av løsning for smarthus. Trykk her for å lese mer på Enova sine sider.

Finn din lokale elektriker

Våre elektrikere har høy kompetanse innen den teknologiske utviklingen og gir deg god rådgiving om energibesparende løsninger tilpasset ditt behov. Ta kontakt med din nærmeste Sikringen-elektriker, så hjelper de deg i gang!